Allt man inte vet

Det är enkelt att skriva om generella händelser, där det inte finns något facit för hur saker och ting ska gå till. Jag känner mig ganska trygg i att beskriva t ex hur någon gör i ordning en kanna te, ringer sin bästa vän, eller släpper ner persiennerna i sitt vardagsrumsfönster med en smäll.

Men så fort något slags fakta blandas in, måste det ju också vara korrekt. Jag granskar just nu en del frågor, främst av medicinsk karaktär, för att se om något i texten måste justeras. Till min hjälp har jag en god vän, tillika läkare, som dessutom har kollegor inom akutsjukvård och neurologi. Han är ovärderlig just nu. Jag har sedan dag ett också tagit mycket hjälp av en annan vän, som heter Google.

Lite mer praktiskt inriktad faktakoll gjorde jag i somras: drog med familjen på promenader i miljöer som ingår i boken, provkörde längs vissa gator, fotade för att minnas: Finns det en brevlåda på det här torget? Är det egentligen en trampolin eller ett hopptorn där ute på Badholmarna? Är det bänkar eller soffor som står vid fontänen utanför entrén till Uddevalla sjukhus? Den där porten på Frejgatan i Stockholm, ser den ut så som jag minns den och har beskrivit den? ”Den var ståtlig med sitt mörka trä, det såg ut att vara ek, och de många små glaspartierna i det ovala överfönstret. De bildade en form som påminde honom om fönsterglasen i den enda kyrka som han verkligen kände.”

Och så min blötaste faktakoll: Finns det fog för liknelsen ”Han ville dra sig in i sitt skal, kvickt som strandsnäckan när man kommer när den.” Det var bara att gå till stenbryggan hemma på västkusten, fiska upp en strandsnäcka och trycka pekfingret mot den. Och ja – den drar sig in i sitt skal, och snabbt går det.

Först tyckte jag faktakollandet var lite motigt. Nu har jag börjat tycka att det är riktigt roligt. Man blir medveten om allt som man inte vet. Och så lär man sig många udda detaljer inom nya lika udda områden.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s