Det närmar sig

Jag hade avstämning med förlaget i mitten av februari. Vi pratade om sådant innehåll i mitt manus, som utan förlust för berättelsen kan tas bort. Det var ett bra samtal. När vi avslutat tänkte jag ”Oj, hur ska jag lösa det här nu då?” Vi hade pratat om att helt enkelt stryka några karaktärer som inte tillför tillräckligt mycket till historien. Det hade varit väldigt smidigt att bara kunna göra ”sök och radera” utan att övriga texten skulle påverkas. Så ser dock verkligheten inte ut. Några borttagna personer spiller i mitt fall över på manusets övriga fyra hundra sidor. Det betyder också att bokens två huvudpersoner behöver mötas på ett helt annat sätt, eftersom personen som förde dem samman inte längre finns. Därmed behöver hela inledningen skrivas om.

Det är så skönt att alternativet ”spara som” finns. Jag sparade en ny version av manuset, gjorde en förteckning över ”Ta bort” och ”Justera” och satte igång att skära. Jag fick radera stora delar av text som jag har jobbat i evigheter med. Det lustiga är att det kändes bara skönt. Jag älskar att rensa och slänga. Det blev lite som en storstädning. Och som med den mesta städning, blev resultatet bättre. Handlingen renodlades. De onödiga prylarna försvann.

Just precis i denna stund har jag kommit till  läget att alla kapitel är genomgångna, så när som på de tre sista sidorna. Det blir eftermiddagens göromål, först ska jag rensa tankarna i vårsolen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s